födelsedagen i Thailand

Än en gång så blir jag så himla glad när jag läser era kommentarer hemifrån. Även om jag inte svarar så läser jag dem och blir jätteglad av dem.
 
Idag är det kinesiskt nyår. Från början trodde vi att det skulle vara jättestort. Ett tag skulle vi åka till Phuket town, vilket i och för sig är rätt förstårligt att vi inte gör. Inte lätt att ha koll på barnen bland så mycket folk. Igår fick vi även höra att det skulle vara "fullt ös" i det kinesiska templet som ligger mitt emot oss. Typ att vid det kinesiska nyåret samlas folk i de kinesiska templen, kör knivar genom kinderns osv. Sånt man bara hör talas om annars. Så i mina ögon såg jag en kväll med både det ena och det andra framför mig. Men nej, nu är klockan 21.00 och vi sitter och kollar på tv med barnen. Tror faktiskt jag är glad över det, haha.  Däremot har de smällt smällare i flera dagar men idag har det varit knäpptyst. Och igår sprang barnen över till det kinesiska templet och hämtade alla möjliga sorters kakor och frukt. Kul att testa lite annorlunda kakor osv, även om de smakar lite konstigt ibland...
 
Igår fyllde jag ju även år. Hela 28 år. Började med att spendera förmiddagen nere på stranden tillsammans med Maria. Passade på att unna mig en fotmassage och fotskrubb. Lär definitivt bli flera gånger. Sedan jobbade jag mellan 14-23. Men att få spendera födelsedagen här, i Thailand, med alla goa barn är verkligen inte helt fel. Dagen till ära fick vi supergod mat. Pon i köket satte upp flera grillar med ett slags vattenbad runt sig. Sedan fick man helt enkelt lägga på det man själv ville grilla eller koka
 
 
 
 
 
På kvällen hade de andra volontärerna fixat med tårta och grejjer. Så när alla barnen somnat så blev det tårtkalas. Kändes bra att få tårta på sin födelsedag.
 
 
Såhär glad blir man när man får tårta på sin födelsedag jättelångt hemifrån. Vill passa på att tacka alla som hörde av sig på ett eller annat sätt igår. När alla fina människor hörde av sig och grattade igår var faktiskt första gången jag längtade hem lite. Inte jättemycket, men lite. Men den hemlängtan försvann lika fort igen.
 
Idag däremot har varit väldigt lugn. Idag har det varit helt vindstilla och varmt. Så man har varit lite slö. Däremot fick vi en festmåltid ikväll. Ponn och Mieew i köket vet att vi var så sugna på pizza häromdagen, men när vi skulle beställa lade dem bara på i örat på oss när de hörde att vi pratade engelska ( konstigt, men här är saker och ting konstiga emellanåt). Så idag lagades det pizzor i massor i köket, sååå gott! Kommer vara proppmätt ett bra tag framöver.
 
Nu väntar en ledig helg. Inga jätteplaner. Imorgon stranden. Och på kvällen pratade jag och Lovisa om att ta taxi till Phuket town för bio och Nightmarket, men vi får se. För mig räcker stranden gott dessa två dagar, för nästa helg kommer mamma och Malin. Längtar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kinesiska nyåret på ingång

Visst glömde jag att berätta igår att jag hade mina första egna besökare under gårdagen? En av våra uppgifter är att ta emot besökare, visa dem runt här på barnhemmet och berätta lite om det. Det gick jättrbra och det var ett trevligt sällskap som kom på besök.
 
Idag har jag varit riktigt ambitiös och förberett mina lektioner som var imorgon och på fredag. Men än en gång blir det lite tvära kast. Vid middagen fick vi reda på att de flesta skolorna är lediga fram till på måndag på grund av det kinesiska nyåret som är på fredag. Tydligen firar thailändarna detta rejält. Här pratas det om att hela barnhemmet ska åka till Phuket town för att fira, men vi får helt enkelt se på fredag.
 
Imorgon är det torsdag och jag fyller år. Men ska inte fira något speciellt. Jobbar 14-23 plus nattvakten på det. Men jag och Maria tänkte gå upp rätt så tidigt och åka till stranden innan vi börjar jobba. På tal om att fylla år så har vår pojke Daa gratulerat mig varje dag sen han fick veta att jag snart fyller år. Så han blir nog extra glad när han prickar rätt imorgon.
 
 

Några bilder från dagarna som varit!

Jobbdag idag:) Man uppskattar sina lediga dagar, men det är lika skönt att jobba igen med alla underbara ungar.
 
Just nu har alla barnen gått in och lagt sig. Men jag jobbar en timma till och sitter ute på gården och ser till så att allt är lugnt på området. Just nu sitter jag faktiskt och kollar på någon Thailändsk serie på tv tillsammans med två ur thaipersonalen. Känner inte att jag får ut så mycket av programmet så tänkte istället göra ett försök att få upp lite bilder från dagarna som gått.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild från "min" strand där det är gött att spendera sina lediga dagar.
 
 
 
Denna fiskrätt var nog det godaste jag någonsin ätit. Typ Thailändsk tacos. Man tar ett salladsblad,lägger i nudlar, jordnötter och fisk, samt någon speciell sås. Herregud vad gott. Hoppas verkligen jag får äta detta någon mer gång. Det blev ju inte direkt sämre av att vi flyttade ut oss på plattorna och satt under bar himmel i solnedgången. När vi fick fisken trodde både jag och Lovisa att man bara skulle ta en bit. Men nej, hela denna stora fisk var till för att jag och Lovisa skulle dela på. Kan meddela att det inte var några problem att äta upp det. Mieew och Pon i köket kan verkligen laga mat. Sen tycker dem nog det är extra kul när vi får i oss något starkt. Dem vill alltid bjuda oss på allt som finns i matväg. Ser det lite starkt ut brukar vi fråga "spicy?". oftast får vi till svar att det inte är starkt. Men självklart brukar det vara starkt och dem får sig ett gott skratt. Men det bjuder vi på.
 
 
 
 
 
 
Häromdagen hade vi vattenkrig med barnen!
 
 

Ledig dag

Har varit ledig idag och njutit på stranden hela dagen. Så skönt.
 
Nämnde ju igår att jag hade fått skitjobbiga myggbett. Stora som jag vet inte vad, samt vätskefyllda. Men tydligen är det inte myggbett, utan sandloppor som finns på stranden. Men de är lika jobbiga ändå. Men mirakelsalvan jag köpte på apoteket här igår jobbar på bra.Så förhoppningsvis blir jag av med detta eviga kliande.
 
Nu ikväll fick vi den godaste maten hittils här på barnhemmet. När jag och Lovisa skulle hämta mat så kom mieww som jobbar i köket fram med en stor ugnsform med en jäääättestor grillad fisk. Vi trodde att vi skulle plocka en liten bit från den. Men nej, hela den fisken var till oss två. Sedan skulle an ta ett salladsblad, lägga k nudlar, fisk, jordnötter och en slags sås i salladsbladet och äta det typ som tacos. När vi först såg fisken undrade vi hur i hela friden vi skulle få i oss hela. Men vi behövde inte fundera så länge för det var så himla gott så tillslut åt vi bara för att den var så himla go. Extra mysigt blev det för att vi skippade att sitta vid bordet i matrummet, utan istället satt alla ute på gården under bar himmel. supermysigt!
 
Har försökt att ladda upp en bild i typ 20 minuter nu. Men det verkar inte alls vilja fungera nu ikväll. Ska försöka lägga in lite bilder här nu någon da,men nu orkar jag inte försöka mer idag. Ska istället kolla klart på sista delen av "Isprinsessan" som är en filmatisering av Camilla Läckbergs debutroman. Såg första delen för någon vecka sen!
 
Just det, om ni vill kolla bilder kan ni följa mig på Instagram: Jennyssen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vattenkrig och myggbett

Idag får ni klara er utan bilder. Finns bilder från de sista dagarna, men dels tar det sååån tid att ladda upp det på detta nätet och sedan orkar jag helt enkelt inte ikväll... klockan är snart halv 11 och jag har varit uppe sen klockan sex. Orfeas, en av våra volontärer åkte till Malaysia tidigt imorse för att förnya sitt visum, och jag skjutsade honom till flyget på moppen innan jag började jobba klockan 7.
 
Sedan jag skrev sist har dagarna flytit på. igår fick vi för oss att ha vattenkrig tillsammans med barnen. Inte helt oväntat så blev det barnen mot oss. Det började lite lätt  med små vattenpistoler och PET-flaskor, men sedan övergick det rätt snabbt till stora hinkar och baljor med vatten... Alla var verkligen sjöblöta efter detta vattenkriget. Men alla hade så himla roligt så det var lätt värt lite blöta kläder.
 
När vi kände oss klara med vattenkriget bytte vi om lite snabbt och hoppade upp på bilflaket och begav oss till marknaden i Nai Yang med alla barnen. Jag köpte inte så mycket. Friterad sötpotatis (som är såå gott) och en watermelonshake. Det räckte för att jag skulle bli nöjd. När kvällen kom var de flesta barnen trötta, och när det var lugnt på området så passade vi 5 volontärer på att ha en myskväll tillsammans då vi bakade kladdkaka och snickerskaka. Riktigt gott!
 
Idag har jag haft mitt första morgonpass själv. Jobbade 7-16 och allt flöt på fint. Vi ska måla alfabetet på en av väggarna i Tv-room så det har vi börjat skissa på. Såg faktiskt nu ikväll att de som jobbat sent idag har hunnit med att måla några av bokstäverna på väggarna. Blev riktigt fint. Ska ta bild och visa när det är klart.
 
Efter middagen nu ikväll (grillad fisk, fyfasen vad gott) åkte jag och Lovisa ner till Tesco för att komma iväg en liten sväng. Skulle bara kika runt en liten stund, men helt plötsligt hade vi vandrat omkring i ett par timmar. Tiden går fort när man har trevligt.
 
Så som ni märker så flyter dagarna på bra och allt är fint med mig. Det enda lilla problemet jag har är alla mygg. Varit lugnt i ett par dagar, men nu har jag myggbett som ser hemska ut med stora vattenblåsor. Vet att jag brukar vara överkänslig mot myggen här i Thailand. Så detta är ingen överraskning. Köpte med mig en kortisonsalva från sverige, men tycker inte att den har hjälpt. Så nu ikväll när vi var vid Tesco så gjorde vi även ett besök på apoteket. Sist gång jag var i Thailand köpte jag en mirakelsalva mott myggbett som jag även använt mot det mesta hemma i sverige. Hittade inte samma, men blev tipsad om en annan jag köpte. 100 Bath, cirka 20 kronor, och ja, den verkar funka lika fint den  med. Rodnaden kring det värsta bettet försvann på nån minut, och kliandet försvann typ det med. Så ja, det thailändska apoteket är inte helt fel.
 
På tal om myggbett så är jag faktiskt lite rädd att åka på dengue-feber. Undra om det är lättare om man är känslig mot myggbett? Jaja, ingen idé att gå och oroa sig, det får jag ta då i så fall.
 
Dags att sova. Ledig imorgon och jag tänker ligga på stranden hela dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 

Patong

Varit ledig idag med. Det är skönt med ett par dagar ledigt sådär, men nu ser jag fram emot morgondagens jobb igen med alla härliga ungarna:) Det är ju faktiskt därför jag är här, allt annat är bara en bonus.
 
I alla fall så åkte jag och Maria iväg idag igen. Idag stod Patong på schemat. Trodde det skulle vara en mindre rolig väg att köra, men oj så fel jag hade. Det var en rätt lugn väg faktiskt. Vi stannade till på en utsiktsplats ovanför en jättefin strand och tog kort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom fram till Patong gick vi mest runt och kikade. Köpte mig en tygväska som alla volontärerna har här, lätt att ta med till stranden, engelskaundervisningen med mera. Köpte även en slags sarong som kan vara go att ha med till stranden om man inte vill ha en solstol. Åt en go lunch där i Patong och avslutade med ert besök på Häagen Dasz-glassbar.Blev en himla god glass och en fantastisk god kaffe latte. På barnhemmet dricker jag bara snabbpulverkaffe, bättre än inget såklart,  men efter två veckor med sånt kaffe så smakade det underbaft med cafékaffe.
 
När vi kom tillbaka till barnhemmet hade precis Sussis mamma och pappa kommit på besök, jättetrevliga människor, så det var roligt att träffa dem.
 
Åh, våra kockar här på barnhemmet hade skärt upp EN MASSA annanas efter maten idag och jag som inte ens gillar kall annanas (älskar annanas i mat) kände att jag fick vara snäll och smaka. Vilken skillnad på frukt här och hemma i sverige, denna var SUPERGOD!! Kunde verkligen inte sluta att äta.
 
Nu ska jag bege mig ut till tvrummet. Barnen sover och vi volontärer ska se på film:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tempelbesök

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här ovanför ser ni bilder från dagens utflyktsmål. Jag och Maria gav oss iväg imorse. Vi hade två stopp planerat. Det första stoppet var templet Wat Chalong. Det är de tre första bildera som är tagna där. Riktigt roligt att ha varit inne i ett tempel och sett hur det ser ut. Även om detta templet är en riktig turistattraktion, så det var verkligen turister precis överallt.
 
När vi var klara där hoppade vi på mopparna igen och begav oss upp mot Big Buddha som ligger 370 meter över havet. Kan säga att det var en jättebacke upp. Men man skulle ju ner också. Ingen höjdare när man är höjdrädd inte, men det gick. Big Buddha var roligt att ha varit vid. En ordentlig utsikt. De sista bilderna är därifrån. På vägen ner fanns det flera restauranger, så vi stannade till vid en fin restaurang med fin utsikt och åt lunch.
 
Väl hemma på barnhemmet igen hämtade vi i stort sett bara upp Lovisa som hade gått av sitt pass. Begav oss till en marknad som låg här i närheten. Visade sig att det mest var en matmarknad, men roligt att gå runt och kolla ändå. Även fast jag lovat mig själv att våga smaka på mycket från det thailändska köket blev det bara en pannkaka med någon slags mjölk på (den hade du gillat Mallan) och en watermelonshake på marknaden. Vi skulle nämligen vidare...
 
Vi åkte till Nai Thong, en strand som ligger lite bortanför Nai Yang. Jättemysig strand med många restauranger nere på stranden. Så vi slog oss ner på en av dem och åt middag med fötterna i sanden, samtidigt som solen gick ner. Älskar Thailand. Åt en riktigt god pizza med tonfisk, så nu har jag stillat mitt begär för tonfisk i några dagar. Hemma äter jag det minst ett par gånger i veckan ju.
 
Kände att det blev mycket mat i detta inlägget så jag kan ju lika gärna fortsätta med det. När vi var vid Big Buddha köpte jag en sån där kokosnöt som de hackar sönder och kör ner ett sugrör så man dricker kokosvattnet (eller är det mjölk?)... Lätt en ny favorit. Så gott!
 
Kan även nämna att moppekörandet går bra, så mamma och pappa, oroa er inte. Vi kör lugnt och litar inte på någon, då är man uppmärksam. Vi ligger ute i kanten och tar inga onödiga risker. Börjar även vänja mig vid vänstertrafiken. Men tvivlar på om jag kommer ge mig ut på en sån långfärd som jag gjort idag alldeles ensam, det är jag nog för feg för;) Då duger stranden de dagar jag är ledig ensam. Men det funkar bra att köra bakom Maria som är van vid trafiken här.
 
Nu ska jag kolla ikapp lite "Paradise Hotel" innan det är dags att sova.
 
 
 
 
 

En härlig promenad

Har nyss pratat med mamma via Skype. Skönt att höra att allt är bra där hemma med och att lillebror sköter om lägenheten bra.
 
Har haft en riktigt härlig dag idag. Började inte jobba förrän klockan 14 idag, så åkte till stranden imorse och gottade mig hela förmiddagen. Lunch på stranden innan jag begav mig tillbaka till barnhemmet för att jobba. Men hann knappt hit innan jag åkte iväg med Hans och alla barnen, samt två av hundarna på en promenadutflykt, Himla lyckad tur. Här kan man se sånt man inte ser hemma på sina promenader. Sköldpaddor tillexempel. Två små söta sköldpaddor fick vi se.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu jobbar jag två kvällar till, lär väl kanske inte bli så mycket uppdatering här då. Men sedan är jag ledig onsdag och torsdag. Även Maria kommer ha dessa dagar ledigt så vi bestämde att hitta på något tillsammans dessa två dagar. På onsdag ska vi ta oss till Big Buddha och några tempel. Känns som man ska passa på att titta på lite sånt när man är här. Och torsdag tänkte vi åka till Patong och shoppa lite.
 
Hoppas ni har det gott där hemma!
 
 
 
 
 

bowling

Måste bara säga att jag är nöjd över mig själv som uppdaterat bloggen så mycket som jag faktiskt gjort denna tid sen jag kom hit. Dels gör jag det för att ni ska kunna följa min vistelse på världens bästa barnhem. Men jag vill även skriva för min egen skull så att jag ska kunna minnas tillbaka på denna vistelse.
 
Idag var det ännu en dag med jobb. 10-19. Men denna dagen har bara sprungit iväg. I förmiddags var de flesta barnen i skolan, varför vet jag inte riktigt varför. Jag har börjat inse att man inte alltid hänger med i svängarna här i detta land. Har hört från fler volontärer att man får liksom bara hänga med i det som sker.
 
I eftermiddags åkte alla barn, volontärer och thaipersonalen iväg till en bowlinghall för att bowla. Så roligt att alla som även var lediga åkte med. Så det blev en himla trevlig eftermiddag som uppskattades av barnen. Vet inte vilka som var tröttast när vi kom tillbaka. Vi eller barnen....g
 
 
 

Första "riktiga" arbetsdagen

Idag hade jag min första riktiga arbetsdag som jag inte gick bredvid. Skönt att komma igång ordentligt, På schemat stod engelskaundervisning för 12åringarna på en av skolorna. Jag var riktigt taggad över att få gå iväg och ha en alldeles egen lektion. Men när jag kom dit var det bara att vända hem igen. Tydligen hade de e  examinationsdag som de missat att meddela. Enligt mina volontärkollegor är detta rätt vanligt att lektioner ställs in hux flux. Lika bra att vänja sig kanske. Nu får jag vänta en vecka på att ha lektion, då jag inte jobbar något pass där det ingår.
 
Istället hängde jag med Karolina till en mekaniker som fixade vår ena moppe som hade punka. Blev en dyr affär, hela 30 bath (ca 6kr).Nöjda och glada vandrade vi hem till barnhemmet igen.
 
Idag är jag jättetrött! Suttit ute och lekt med tågbana och spelat bordtennis hela kvällen, så nu ska det bli gott att sova. Imorgon jobbar jag 10-19 och då ska vi åka iväg med alla barnen och bowla, det ser jag fram emot.
 Nu har jag varit här i en vecka och alla jag pratat med här har rätt, ge det en vecka så släpper barnen in dig. Det stämmer. Fler och fler barn kommer fram och vill busa och leka. Dem är så söta för dem säger inte JennY, utan istället hör man dem ropa Jenniiii. Känner redan nu att det kommer kännas oerhört jobbigt när man ska lämna dessa underbara människor om 15 veckor. Även fast det är långt kvar kan man inte låta bli att tänka på det. Men jaja, nu ska vi vara glada:) Lite bilder från idag:
 
 
 
 
 
 

        Detta togs påväg hem från skolan.
 
 
 
   Här på denna gatan bor jag!
 
 
 
 
 
 

Detta underbara barnhem!
      
 
 
 
 
 
 
 
 

En dag på stranden

Sawadeeka! Garanterat stavfel, men detta betyder hej på Thailändska. Försöker lära mig nya ord varje dag. Dels av barnen, thaipersonalen och de andra volontärerna. Hans tycker det är viktigt att man försöker lära sig så mycket man bara kan på fyra månader. Kan bara hålla med, underlättar såklart med kommunikation om man kan lite thaiord.
 
Igår hade jag mitt sista gå-bredvid-arbetsdag. Hade p2-passet som innebär att man jobbar 13-22. Även denna dag var det engelskaundervisning på schemat och jag följde med Maria på en lektion för tioåringar. Denna gången höll jag faktiskt i lektionen alldeles själv. Och jag som faktiskt är riktigt osäker på engelska i vanliga fall kände att det gick bra. Det är på en sådan enkel nivå här nere. Imorgon ska jag äntligen gå på en alldeles egen lektion. Känner faktiskt redan att min engelska bara blir bättre och bättre;) Här i Thailand har lärare en väldigt hög status. Så när du kommer in i klassrummet och ställer sig framför klassen, så reser sig alla elever upp och följande dialog utspelar sig:
 
Elever: God morning teacher.
Jag: God morning students, how are you?
Elever: I'm fine thank you, and you?
Jag: I'm fine, please sit down.
 
Åkte även med vår chafför igår och hämtade alla barn när de slutade skolan.Det tog sin lilla tid kan jag meddela. Men riktigt roliga att se alla elever i sina skoluniformer.
 
Jag är verkligen inte van att jobba sena kvällar med mitt jobb hemma i sverige, men nu är det bara att vänja sig. Vid klockan 21 igår var jag verkligen hur trött som helst, men bara att bita ihop. Lyckades ändå hålla mig vaken. Vet inte om det var min egen förtjänst eller barnen här på barnhemmet som kom på den "roliga" kvällsleken som gick ut på att skrämma oss volontärer med både grodor och STORA skallbaggar. Kan ju meddela att både barnen och thaipersonalen som jobbade fick sig många goa skratt åt oss. Men det bjuder vi på.
 
Idag har jag haft en ledig dag. Gick upp i tid och spenderade näst intill hela dagen på Nai yang beach. Så himla skönt.Lovisa kom förbi och höll mig sällskap några timmar efter sin yoga (funderar på att hänga med och testa yogan någon dag) och vi passade på att luncha ihop på stranden. Sedan låg jag kvar i flera timmarnär hon åkte tillbaka till barnhemmet för att jobba. Känner att jag faktiskt fått lite färg idag. Trots att jag varit här en vecka typ så lyser färgen med sin frånvaro. Här på barnhemmet är det tshirt och shorts som gäller, och när man jobbar är man en del i skuggan osv. Men lite färg ska man väl hinna få på 16 veckor;)
 
Idag har det varit barn på barnhemmet hela dagen. Tydligen har barnen ledigt från skolan titt som tätt, ingen som fattar varför riktigt, men ibland är det bara så. Svårt att hänga med i det Thailändska svängarna ibland.  Imorgon är det dags för barnen att få ny veckopeng, så nu ikväll var barnen sugna på qtt gå till 7/11 och handla upp veckans veckopeng. Så jag hängde med dit, trots att jag var ledig, Mysigt med en liten utflykt med barnen. Passade även på att köpa mina favoritchips med barbecque-smak som bara finns utomlands. Så dessa sitter jag inne på rummet och äter samtidigt som jag ska kolla på "Paradise Hotel". Liksom jag så följer de andra volontärtjejerna detta slaviskt;) Härligt med lite iq-befriande kvällsunderhållning!
 
Bjuder på en bild från idag. Barnen var som sagt lediga och passar på att njuta av ledigheten.
 

Första moppeturen på egen hand!

Tack för kommentarer jag får från er. Fortsätt så, då känns det som om ni är närmare än vad ni faktiskt är... Men än så länge har jag inte känt någon som helst hemlängtan, trots att jag ärhelt "ensam" på andra sidan jordklotet. Har iofs bara varit borta några dagar,men ändå, är ju egentligen rätt hemmakär av mig. Men för varje timma som går så känner jag verkligen att jag älskar denna tillvaron mer och mer.
 
Jobbade samma pass som igår, så inte mycket att säga om det. Däremot kan jag berätta att jag vågade mig ut på min första egna lila moppeutflykt idag. Den gick till Tesco, där jag inhandlade lite frukost. Kändes bra att gjort den första egna turen. Och jag tycker faktiskt att vägarna och trafiken här uppe vid Muang mai är bättre än nere vid Patong och så..
 
Kom hem lagom till middagen. Under förmiddagens arbetspass hjälpte vi thaipersonalen att förbereda kvällens grillspett. Herregud vad gott det var. Åt så jag nästan rullade fram. Våra två kockar här på barnhemmet vet verkligen hur man lagar mat. Mums. Sen att man ibland tror man äter något, som sedan visar sig vara något annat är en sak. Igår te.x kände jag mig precis som Kjell Bergqvist gjorde i hans tv-program "Kjelles smakresa". han, liksom jag, åt kött som var himla gott. När man sen fick reda på att man ätit grishjärta så kändes det inte lika gott, haha! Ja ja, känner lite som så att man ska testa det mesta när  man spenderar fyra månader här nere.
 
Imorgon börjar jag inte förrän kl 13, så jag och Maria tänkte gå upp och komma iväg till stranden vid 8-tiden. Ser fram emot några timmar där. Är riktigt sugen på en fruitshake, så hoppas det finns. Var ju en snabbis med Karolina på stranden igår, kan visa er några bilder därifrån:
 
  
 
 
 
 
Känns väldigt skönt att kunna säga att dessa bilder tillhör min vardag i fyra månader. Tror inte riktigt jag har fattat det än....
 
Nu däremot ska jag bädda ner mig och kolla på gårdagens "Paradise Hotel". pga tidsskillnaden får jag ju se det dagen efter, men Lotta, jag lovar att jag kommer följa klart det;)
 
 
 
 
 

Första arbetspasset!

Har gjort min första arbetsdag idag. Jobbade tidiga skiftet, vilket betyder 6-15. I tre dagar nu kommer jag gå bredvid någon av de andra volontärerna, så det är skönt. Idag gick jag bredvid Karolina. Kan ju förklara lite vad man gör på tidiga skiftet. När man kommer ut på gården kl 6 så börjar man att kolla så att alla barnen börjat vakna och göra iordning sig. Lite annat från sverige om man säger så, när vi kom upp kl 6 var de flesta av barnen redan påväg i sina skoluniformer (så fint det är med skoluniform förresten). Sedan ska det hinnas med att äta lite frukost med. Idag bestod det av Sticky Rise och kyckling, Helt ok faktiskt, men det känns gott att jag fyllt på kylskåpet med youghurt och frukt med, för ibland är man kanske inte sugen på riktig mat sådär tidigt på morgonen.
 
I alla fall... när de ätit klart sin frukost så tutar vår chafför från lastbilen. Dags att åka till skolan. Eftersom det är rätt många barn som ska till skolan och vi bara har en chafför, så löser man det smidigt och enkelt... Man lyfter helt enkelt på en extrabänk och ställer på lastbilsflaket. Sedan hoppar alla barn på, samt volontären som jobbar, så åker man iväg. Barnen går på olika skolor, så dert blir en liten tur med lastbilen.
 
När man kommer tillbaka till barnhemmet så ser man till att hundarna får mat, man sopar utanför dörrarna och plockar bort blommor och blad som ramlat ner under natten. Och idag var det även dags för mig att följa med på första enhelskalektionen. Vi hjälper nämligen till i tre thailändska skolor genom att hålla engelskalektioner. Detta var lite min fasa inför denna vistelse på Barnhemmet, men efter att ha varit med på två styckna idag så har den nervositeten släppt. Väldigt simpla lektioner. Så nu är det snarare så att jag ser fram emot att få hålla min första egna engelskalektion. Barnen i Thailändska skolor är så artiga. När vi kommer in så ställer de sig upp och hälsar på oss.
 
Detta var lite om hur det skiftet funkar, så ni har lite koll på vad jag pysslar med här borta om dagarna. Självklart finns det massa annat att göra här på barnhemmet mellan skjutsning till skolan och engelskaundervisning. Man ser ju även till de barn som inte går i skolan än, eller är lediga av vissa anledningar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Första heldagen i Thailand

Första heldagen här i Thailand börjar lida mot sitt slut. Den har nästan hänt saker hela tiden. Började med att sova ut lite (eller ja, till 9 iaf). Kändes att det behövdes efter flygresan. Sedan åt jag frukost, idag serverades det barbeque, gott, men annorlunda mot vår frukost. Nu har jag iaf innhandlat youghurt och frukt som många volontärer äter till frukost. Tror mer det är min stil.
 
Under förmiddagen idag åkte hela barnhemmet iväg till Nai Yang beach. Ett hotell i området hade dukat upp 3 långbord på en gräsplätt vid stranden. Det bjöds på riktigt go mat. Och till efterrätt blev det en jättego glass. Sedan fick barnen leka en massa lekar som arrangörerna planerat. En riktigt lyckad dag för barnen.
 
Jag har ju varit ledig idag, har min introduktion imorgon och första arbetspasset på måndag, men när Lovisa (min rumskamrat) gick av sitt pass kl 16 åkte vi och Maria till Tesco. Den affären har verkligen det mesta. Kul att kika runt lite. Kände mig lite som hemma när jag insåg att en av småbutikerna utanför faktiskt var The body Shop. Min absolut favoritaffär. Sedan rullade vi vidare (ja mamma, idag blev det moppe, men jag satt bakom Maria, tryggt och säkert) så rullade vi vidare mot en marknad vid Nai Yang. Malin, när du kommer hit måste vi köpa friterad sötpotatis, testade det på marknaden. Så gott! 
 
Eftersom vi missade middagen  köpte vi med oss lite vårrullar, frukt mm från marknaden och åt tillsammans med de andra volontärerna under bar himmel här på Barnhem. Kan verkligen inte klaga på att vara här:) Men just nu längtar jag till mitt första jobbpass så man kan komma igång ordentligt. Lära känna alla barnen lite mer osv.
 
Här nedanför bjuder jag på en bild mmed utsikten från mitt rum.
 
Har försökt få in lite fler bilder, från marknaden. Men tydligen blir filerna för stora när de flyttas över från kameran till surfplattan. Annars får jag se till att ta de flesta korten med mobilen:)
 
 
 
 

äntligen på plats.

Nu ÄNTLIGEN är jag installerad på barnhemmet där jag ska bo och jobba i 4 månader. Det var en lååång flygresa hit, men det gick bra. Tror tillochmed att jag kanske botade min största flygskräck genom att göra en sån här långresa ensam. Var inte ens rädd, och lyckades tillochmed sova ca 4 timmar på planet. Tack för det.
 
Blev upphämtad på flygplatsen av två av volontärerna, en ur den thailändska personalen, samt två av barnen. Sedan var det bara att lasta upp väskorna och sig själv på flaket på bilen och bege sig mot barnhemmet. Thailand är så annorlunda mot oss, och redan efter 10 minuter i landet så påmindes jag om hur mycket jag gillar detta land.
 
När jag anlände till barnhemmet var det mörkt, men kunde ändå se hur stort området är. Så fint. Möttes av alla hundarna som skulle hälsa. För det bor ju inte bara barn, utan även några hundar med. Malin, du kommer älska hundarna
 
Installerat mig och packat upp på rummet och passat på att prata en hel del med min nya rumskompis. Tror detta kommer bli toppenbra. Imorgon ska Barnens Dag firas. Då är hela barnhemmet bjudna till ett hotell i närheten på lunch, så det ska bli trevligt.
 
Har hunnit träffa en del av barnen, men precis som jag har fått till mig innan så kan det ta ett tag innan de tar till sig de nya volontärerna. Men några har vågat sig fram och hälsar. Just för tillfället har de förresten fullt upp med att kolla film. Det är ju faktiskt fredagskväll. Vi som varit vid flygplatsen passade på att äta lite när vi kom tillbaka. Det bjöds på Sticky rice (tror det heter så) och fisk.
 
Nu ska jag snart sova tänkte jag, flygresan gjorde mig slöare än slöast. Men måste ju bara berätta om en av mina första bekantskaper. Ni som känner mig vet vad jag tycker om spindlar.... jag och min rumskompis pratade om att vi nog ogillade spindlae lika mycket, men under hennes 3 veckor här har hon klarat sig ifrån detta. Visst.... kollade in på toaletten och där satt den största spindeln jag någonsin sett.... oh my god.... Men... den är borta nu och det mötet är överstökat.
 
Nu har hall spänning släppt och jag ska se till att ta tillvara på denna tid. Älskar landet och kommer säkert älska barnhemmet med:)
 
Och till mamma och Malin kan jag meddela er om att erat hotell ska tydligen vara superduper fint.
 
Ska försöka uppdatera er så mycket det bara går med bilder och så. Och självklart ska ni få följa med i det som kommer bli min vardag här i Thailand. De andra volontärerna har lovat mig att visa allt som man bör veta om!
 
 
 
 
 
 

kvällen innan avresa

Jätteroligt att ni är så många som kikar in här varje dag. När jag är i Thailand får ni gääärna även lämna en liten kommentar i kommentarsfältet. Då blir jag glad.
 
Imorgon är det alltså dags. Imorgon kväll (torsdag) klockan 19.00 lyfter planet. Då blir det först till Frankfurt, sedan vidare mot Bangkok och tillslut Phuket. Går allt som beräknat så landar jag i Phuket 12.15 eran tid på Fredag. Då är klockan 18.15 Thailändsk tid. Så innan jag fått väskan och tagit mig igenom deras säkerhetskontroll och tagit mig till barnhemmet så har nog klockan hunnit bli en del, och jag lär vara rejält trött.
 
Ser fram emot livet nere i Thailand. Är inställd på en rejäl omställning, men det är såklart en del i utmaningen. Jag som t.ex ÄLSKAR att duscha riktigt varmt, ska istället få lära mig att duscha i kallvatten. Men det är bara att bita ihop och gilla läget! Jag ser fram emot att få träffa de andra volontärerna, se vilka jag ska spendera de kommande månaderna med. Jag ser fram emot att möta den Thailändska personalen. Jag ser fram emot att få träffa Sussi och Hans som driver barnhemmet. Men självklart ser jag mest fram emot att få träffa alla härliga barn som bor på barnhemmet. Att få leka, busa och knasa till det tillsammans med dem. Jag ser fram emot att kunna spendera lediga dagar på en sandstrand någonstans utan några bekymmer. Jag ser fram emot att komma ifrån all stress vi har runt om oss här i sverige. Att istället leva lite som man gör i Thailand, allt löser sig. Man tar det liksom lite som det kommer. Tror jag kommer må gott av fyra månader där nere, för här hemma är jag ju en mästare på att stressa sönder mig under vissa perioder. Så detta gör mig nog gott.
 
Som ni ser är det mycket som jag ser fram emot. Men är det något jag inte ser fram emot? Det skulle väl isåfall vara att stöta på alla djur som lever där nere. Jag älskar ju t.ex inte spindlar. Men jag ska bita ihop och fixa dem små krypen med. Jag är även lite smått nervös att ge mig ut i skolorna och undervisa i engelska.... men jag får ha i bakhuvudet att tillochmed jag som faktiskt är rätt kass på engelska faktiskt är bättre än vad de flesta Thailändarna är. Och jag ska nog fixa att hålla i enklare lektioner för barn mellan sisådär 7-13 år.
 
Tack lillebror för att du agerar lägenhets- och kattvakt!
 
Nästa gång vi hörs så är jag framme på barnhemmet!
 
"Drömmar är inte till för att drömmas, drömmar är till för att uppfyllas"
 
 
 
 
 
 

Packningskaos

Här hemma råder just nu lite packningskaos. Jag har aldrig varit speciellt bra på att packa, och kommer nog aldrig bli det heller. Vill alltid ha alldeles för mycket saker med mig. Men denna gången inser jag att jag får behärska mig och banta ner min klädhög lite. 8 par shorts är nog inte nödvändigt??? Är ju en del annat förutom kläder som ska med också. Jaja, jag har några dagar på mig att få ordning på kaoset.
 
Nu är det inte många dagar kvar innan avresa. Försöker fylla dagarna med lite av varje. Bland annat att träffa alla man kommer sakna när man är borta. Men 16 veckor är egentligen ingenting och jag gissar på att det kommer kännas som om tiden går alldeles för snabbt när jag väl är på plats.
 
Kan erkänna att oron för alla mellanlandningarna på vägen ner finns där. Har ju ingen aning om vart lilla jag ska ta vägen på alla dessa flygplatser. Ska jag checka in mig igen, går man direkt till gaten... ja det lär jag väl märka;) Förhoppningsvis kommer jag fram till Phuket som beräknat, och gör jag inte det kan det hända att jag irrar omkring i Frankfurt eller Bangkok.
 
 
 

My life as a volunteer

Följ med mig på min resa till Thailand. I Januari 2014 åker jag till ett barnhem som ligger på Phuket. Där kommer jag arbeta som volontär i 16 veckor. Tanken om detta har funnits i flera år. Nu äntligen blir den sann!

RSS 2.0